De inzittendenverzekering, waar dient deze voor en wanneer is deze nodig?

Bij het afsluiten van uw autoverzekering heeft u de vraag ongetwijfeld gekregen: ‘Wilt u ook een inzittendenverzekering?’. Voor veel mensen is het onduidelijk wat deze aanvullende dekking op de autoverzekering precies inhoudt. Lees dan vooral verder!

Wat is een inzittendenverzekering?

Met een inzittendenverzekering heeft u recht op een uitkering als u of een inzittende van uw auto door een ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt.

Er zijn twee soorten inzittendenverzekering, de ongevallen inzittenden- en de schade inzittendenverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit als u of een inzittende ten gevolge van een auto-ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt. De hoogte van de werkelijk geleden schade is dus niet belangrijk, ook niet wie er schuld heeft. Er zijn, afhankelijk van de verzekering, meerdere opties voor de hoogte van het verzekerde bedrag, variërend tussen € 5.000 en € 75.000 euro.

Schade inzittendenverzekering

Een schade inzittendenverzekering keert daarentegen de werkelijk geleden schade uit van bestuurder en inzittenden bij een ongeluk. Dit zijn niet alleen medische kosten en materiële schade, maar kan ook smartengeld zijn en uitvaartkosten in geval van overlijden. Net als bij de ongevallen inzittendenverzekering, maakt het ook bij de schade inzittendenverzekering niet uit wie er schuld heeft aan het ongeluk. De hoogte van het verzekerde bedrag verschilt per verzekeraar, meestal rond 1 miljoen euro.

Is een inzittendenverzekering altijd nodig?

Vervoert u regelmatig personen, bijvoorbeeld in sportverband of vriendjes en vriendinnetjes van uw kinderen, dan adviseren wij u om een inzittendenverzekering af te sluiten. 

Voordelen van een inzittendenverzekering

Ondanks dat u veel van de kosten dus al via andere verzekeringen kunt claimen bij een ongeval, heeft een inzittendenverzekering wel een aantal voordelen:

  1. Het grote voordeel van een inzittendenverzekering is dat u zelf ook verzekerd bent. Via uw WA-verzekering is de meeste schade aan de inzittenden wel gedekt, maar niet die van u. Uw eigen schade en letsel wordt dus wel gedekt via de inzittendenverzekering.
  2. Verder is het een voordeel dat er geen discussie is over schuld en wiens verzekering moet uitkeren. Een discussie over de aansprakelijkheid kan het uitbetalingproces behoorlijk vertragen. De inzittendenverzekering keert uit, ook als er nog niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het ongeval.

Het is dus zeker niet overbodig om een inzittendenverzekering af te sluiten. Een schade inzittendenverzekering biedt daarbij wel een uitgebreidere dekking dan een ongevallen inzittendenverzekering. De werkelijke schade wordt vergoed i.p.v. een vast bedrag, en ook materiële schade wordt vergoed i.p.v. alleen een bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden.