Wat is de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Op de groene kaart staat alle verzekeringsinformatie die u nodig heeft als u schade rijdt in Nederland of het buitenland. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’.

Is de groene kaart verplicht?

NEE

In Nederland niet (sinds 1972). In sommige andere landen en omstandigheden wel, maar het is wel handig om een verzekeringsbewijs (zoals de groene kaart) bij u te hebben op de weg. Iets waar alle belangrijke gegevens opstaan. Als u dan schade oploopt, kan de politie overal binnen de EU nakijken hoe u verzekerd bent. Dat maakt de afwikkeling van de schade een stuk makkelijker.

Is de groene kaart verplicht voor een caravan?

NEE

In Nederland niet. Een caravan of aanhangwagen is in Nederland meeverzekerd met het voertuig dat het trekt. Hiervoor heeft u dus geen aparte groene kaart nodig. Ook niet als u een aparte caravanverzekering hebt. In Duitsland, Polen en Spanje moet u wel een aparte groene kaart hebben voor de caravan of camper. Gaat u met een caravan naar het buitenland, vraag dan even na of u een (aparte) groene kaart nodig heeft. 

Welke informatie staat er op de groene kaart?

  • uw gegevens;
  • uw verzekeringsnummer;
  • uw verzekeringsmaatschappij;
  • de einddatum van uw verzekering (en dus geldigheid op dat moment);
  • in welke landen u wel of niet verzekerd bent.

In welke landen moet u de groene kaart bij je hebben?

Binnen de EU is het niet nodig, met uitzondering van België. Daar moet u hem wel altijd bij u hebben. U heeft de groene kaart ook niet nodig in Kroatië, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Andorra of Zwitserland. Buiten de EU moet u wel altijd een groene kaart bij u hebben. Anders moet u er aan de grens namelijk een kopen.

Moet de groene kaart groen zijn?

NEE

U mag ook een kopie in zwart/wit gebruiken of zelfs een digitale kopie op uw tablet of telefoon.

Is de groene kaart ook digitaal geldig?

JA

U kunt op reis met uw groene kaart in een e-mail of als afbeelding op uw tablet of smartphone. Wat telt is dat alle relevante gegevens goed leesbaar zijn. Als u digitaal uw groene kaart heeft, kunt u deze zelf printen.